Friday, August 29, 2008

Radionica, koliko je u stvari fakultet nemaran.

U bolonjskom programu za osnovne studije, nalazi se predmet, odnosno obaveza koja se zove:

"Strucna praksa, ekskurzija ili letnja radionica"



Ova obaveza nosi 6 kredita, ali se zapravo radi o razdvojenim obavezama. Strucna praksa je zasebna stvar, nosi 4 kredita, sto je naravno nedovoljno za ono sto je potrebno uraditi - 120 sati prakse, pisanje elaborata i njegova odbrana.

Dakle,

"Strucna praksa, ekskurzija ili letnja radionica" - "Strucna praksa" = "Ekskurzija ili letnja radionica"


"Ekskurzija ili letnja radionica"



Ekskurzija ili letnja radionica je obaveza koja nosi 2 ects kredita, odnosno 56 sati i do sada je mozda najgluplja, najbesmislenija, najneozbiljnija i najkonfuznija sa kojom sam se do sada na ovom fakultetu susreo.

Istorijat:

Dok je praksa postojala i u starom planu (u drugacijem obliku), radionica ili ekskurzija nisu (osim apsolventske ekskurzije).

Dakle, prvi put se susrecemo sa ovim pojmom sa modifikovanom trecom godinom, generacije 2003, dakle u pitanju je skolska 2005/2006.

Posto tada naravno, nista nije bilo nikome jasno oko reforme, novog plana, i posto do pocetka naredne skolske godine nista nije bilo ni definisano ova generacija je jednostavno prosla bez ikakve obaveze. Nisam sasvim siguran da li je bilo i prakse, ali radionicu i ekskurziju niko jednostavno nije ni pominjao.


Kada je naredne godine dosla druga "modifikovana treca" godina u vidu generacije 2004, ekskurzija ili letnja radionica su spomenute, ali posto niko nije stigao nista da organizuje, jednostavno je svakom studentu poklonjena ocena (valjda 10?) i ta dva kredita... tako reci na lepe oci. Takodje, u ovom programu je bas naglaseno da je ili jedno ili drugo ili trece, pa se smatralo da praksa menja celu ovu obavezu. Moguce je cak da je i ocena sa prakse ovo menjala...


Danas:

U regularnom bolonjskom planu, praksa i radionica su dve razlicite obaveze. Prvo je bilo reci o ekskurziji. Trebalo je da se ide u Pariz, tokom uskrsnjeg raspusta, ako se ne varam.

"Imas 350eur da platis za ekskurziju? Super, mozes da zavrsis studije."

"Nemas 350eur da platis za ekskurziju? (uperen prst u sagovornika i grohotan smeh) HAHAHA ti si siromasan/a i nikad neces zavrsiti ove studije jer ce ti faliti dva kredita".


Onda je ekskurzija jednostavno otkazana. Jedan hotel nije bio u Parizu nego negde u Francuskoj, povezan sa parizom autoputevima i vozovima kao sto je Zagreb povezan sa Beogradom. Drugi hotel je bio u predgradju i sobe su se iznajmljivale na sat. U recenziji koja se mogla procitati na sajtu, osim kurvi i narkomana koje su ljudi opisivali, stajala je i slika wc-a zatrpanog djubretom i spricevima.

Iskreno, bio sam iznenadjen, jer ovakav smestaj nekako prilici tom terminu "elitni" kakav je nas fakultet. Odnosno, upravo je ovoliko elitan, i ocekivao sam da cemo se uputiti ka Parizu i ovim hotelima, punom parom napred.

To je bilo to sto se tice ekskurzije. Jednostavno je otkazana, druga nije organizovana, i ostalo je pitanje sta cemo raditi za ta dva kredita.



Onda je na scenu nastupila...

ARHITEKTURIJADA


Arhitekturijada - tradicionalni studentski festival alkoholisanja, drogiranja, orgijanja i u manjoj meri sporta, bi trebalo da nadoknadi ekskurziju, odnosno radionicu i omoguci studentima da dobiju 2 kredita.

U stvari, cini mi se da nije od pocetka bila ovakva prica, odnosno, na arhitekturijadu se islo prevashodno zbog arhitekturijade, ja recimo nisam ni znao da ce tamo biti organizovane neke radionice, a ni dan danas ne verujem da je to uopste bilo tako, ili da je neko njima prisustvovao.

Ali opet se svelo na istu pricu. Ko ima 100e da pljune za arhitekturijadu, eventualno je dobio sansu da odradi radionicu. Ko nije, ili ko je eventualno imao neke ispite da polaze, ostao je u neizvesnosti.

Kasnije, tokom ispita, pojavilo se neko polu-zvanicno obavestenje da se arhitekturijada, ili te radionice u okviru arhitekturijade racunaju za tu akademsku obavezu, sto je bilo pomalo porazavajuce, jer niko ne ide na arhitekturijadu zbog toga... zna se zasto se ide na arhitekturijadu.


Za studente koji su ovu priliku propustili, koji su dali sve ispite i kojima je ostalo samo ovo od obaveza, nije postojala nikakva informacija, sve do sredine avgusta.


Sredinom avgusta, objavljeno je da ce se uskoro pojaviti informacije o radionici. Nesto kao kada bi ste dolazili na fakultet svaki dan trazeci rezultate nekog ispita, da bi ste posle 5 dolazaka nasli istaknuto obavestenje:

"Ovim vas obavestavamo da ce se na mestu ovog obavestenja narednih dana pojaviti spisak ocena sa ispita"

Elem, obavestenje je u kratkim crtama ukazalo na mogucnost da se ova radionica odradi na nekom karnevalu brodova, 30. avgusta. Sve dodatne informacije, oko prijave, vremena, evidencije i sl. bice naknadno istaknute.

Zatim, pojavilo se obavestenje da je moguce prijaviti bilo kakvu posetu nekoj manifestaciji, poput recimo belefa i to otpisati kao radionicu. Istaknut je bio email.

Ja sam na email pisao, pokusavajuci da se informisem da li se nedelja arhitekture kojoj sam svakodnevno prisustvovao racuna kao radionica, i kakva je procedura oko prijavljivanja. NARAVNO, nikakav odgovor nisam dobio...


I sada, na dan danasnji, 29 avgust. 2008e godine, konacno se pojavilo obavestenje vezano za radionicu, ono glasi:


Ekskurzija ili letnja radionica - septembarski rok 8/29/2008

Za studente koji nisu uzeli učešće ni u jednoj od sličnih manifestacija radionica će biti organizovana 30.08.2008. u okviru manifestacije Belgrade Boat Carnival.
Zborno mesto je novobeogradska strana ispod Brankovog mosta u 19 časova.
Nije potrebno prethodno prijavljivanje za radionicu. Evidencija studenata izvršiće se na licu mesta. Radionica obuhvata posetu manifestaciji i pregled istorijata manifestacije koju je Arhitektonski fakultet, projekat PAPS pre pet godina poklonio gradu Beogradu. Studenti neće imati nikakvu drugu obavezu osim posete ovoj radionici za sticanje poena.


Uzecu Vujakliju i u duhu akademizma definisacu rec "radionica", do tada, napravicu spomenucu samo da sam oduvek bio pod utiskom da radionice podrazumevaju neki rad, odnosno ucesce.. U suprotnom ne bi bila radionica, vec bi bila neka... manifestacija, nesto cemu se prsustvuje.



Dobro, na kraju, zakljucak je, za radionicu, odnosno 2 ECTS kredita na nasem fakultetu (56 sati) dovoljno je pojaviti se, prijaviti se na licu mesta, i dobiti ocenu.



Sledi mali pregled drugih obaveza sa ovog fakulteta, u istom ili manjem okviru, sa mojim ocenama i opisom obaveza:


Istorija umetnosti 1 - ECTS 1 - Ocena 10

Sta ovde uopste da kazem...? Istorija umetnosti od praistorije do renesanse. Jedan semestar predavanja, i priprema usmenog ispita. Knjige, knjizurine, skripte, nazalost malo prilike da se vide dela uzivo ali.. Srbistan.

Dakle, prisustvo predavanjima tokom celog semestra, za razliku od pojave ispod brankovog mosta i prijavljivanja nekom nadleznog. Priprema obimnog ispita uz koriscene raznorazne obimne literature, za razliku od... posmatranja vatrometa i brodova?


Istorija umetnosti 2 - ECTS 1 - Ocena 10

Slicno kao istorija umetnosti 1, samo druga oblast. Od renesanse pa do moderne umetnosti. Da samo znate koliko predstavnika renesanse postoji.... i kako su im interesantna imena!


Arhitektonska fizika - ECTS 2 - Ocena 6

Predmet koji se slusao dva semestra. Ispit koji se polagao 17 puta, odnosno bar sam ga ja tako nekako polagao. Za deo iz materijala, bilo je 250 razlicitih ispitnih pitanja u opticaju, a za svaki rok su smisljana nova! U jednom roku je cak bilo nemoguce poloziti jednu grupu ni uz koriscenje puskica, knjige, medjusobnih konsultacija i skripti. Jednostavno, cela jedna dijagonala u sali je pala, jer jednostavno u svoj ovoj literaturi (rec je o ispitu!) nije moglo da se nadje dovoljno materije da se odgovori na pitanja.



Istorija arhitekture i naseljavanja u Srbiji - ECTS 2 - Ocena 6

Semestar ceo predavanja, kolokvijuma i seminarskog... i te kakvog seminarskog. Jednom prilikom sam cak 5 sati cekao na obavezne konsultacije. A dolazio sam na konsultacije bezbroj puta. Rad mi nije vracan, ali sam jedva polozio.

Integrativna zastita graditeljskog nasledja - ECTS 1 - Ocena 6

Ovo je bilo u sklopu istorije, kao jedan predmet, iako je zaseban. Ovaj elaborat mi je vracan bezbroj puta, a u jednom roku sam pao. Jednostavno nikako nisam mogao da potrefim temu. Na kraju se ispostavilo da samo naslove treba bolje da slozim na papiru, jer niko to zapravo ne cita.



Sociologija - ECTS 1 - Ocena 6

Semestar predavanja, i pisanje seminarskog ili ispita na licu mesta.


Regulativa 1 - ECTS 1 - Ocena 6

Nocna mora, UUP srece organizacije gradjenja. Nocna mora. Nocna mora.... Nit manje kredita, nit vece muke.


Prostorna i graditeljska ekonomija - ECTS 1 - Ocena 7

Ja ovo dadoh na prvoj godini. Slusala su se neka predavanja, moguce cak i dva semestra, radili su se neki kolokvijumi i na osnovu toga je moglo da se oslobodi ispita. Bilo je davno, ali nije bilo naivno, bili su i neki zadatci sa racunanjem, i dosta terminologije koja je nama, potomcima komunizma malo nejasna.

Bolonjskoj trecoj godini je ovaj predmet uveden tokom junskog ispitnog roka. U sred ispitnog roka, izmedju ispita, odrzala su se dva bloka predavanja (povezano nekoliko sati) a zatim ispit.




Dakle,



Negde je potrebno krv oznojiti da bi se zaradio taj jedan bedni kredit. A negde je dovoljno pojaviti se ispod brankovog mosta za dva.

1 Comments:

At 12:31 AM, Anonymous Anonymous said...

Зашто не:)

 

Post a Comment

<< Home